Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Dziś skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić wolno jej faktycznie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że olśni ono głębią smaku i aromatu.